L'esquema general d'una instal·lació té forma ramificada, des del punt de subministrament general fins a cada un dels elements elèctrics que utilitzem durant l'espectacle. Aquests elements poden estar dimeritzats o regulats (en el cas de les bombetes que permetin variar la intensitat), o poden ser aparells que necessitin alimentació elèctrica constant i que després controlarem donant ordres a través del senyal digital DMX (Digital MultipleX).

Així doncs, hem de diferenciar entre els circuits d'alimentació elèctrica regulats i els de tensió estable.

Esquema d'alimentació elèctrica d'una instal·lació


Encara que a l'hora de fer un muntatge senzill o amb pocs elements sigui fàcil de fer un dibuix mental de la distribució de les línies, el càlcul de càrregues i el consum, mai hem de deixar de fer-ho. És imprescindible assegurar-se que cada línia té la seva protecció corresponent i que la suma del consum dels elements de cada circuit no supera el màxim admès. Això hem de fer-ho tant per cada circuit individual, com pel total de la instal·lació.

En el cas de grans instal·lacions amb molts d'elements, podem fer un esquema previ al muntatge, per tal d'evitar errors de càlcul i facilitar el muntatge a l'hora de fer la instal·lació, estalviant temps i possibles errors.

Si dividim la instal·lació general en petites parts, sempre serà més senzill tenir una visió general i al mateix temps un esquema detallat del total.

A l'hora de repartir càrregues, no excedirem mai el màxim permès en un canal de regulació o directe. A més, sempre deixarem un marge per evitar arribar al límit. Hem de tenir en compte que quan hi ha tirades molt llargues en una línia, pot haver-hi una baixada de tensió, i per tant pujaria l'amperatge podent sobrepassar el límit admès amb més facilitat.

La caiguda de tensió es pot minimitzar si els Dimmers o Subquadres de distribució se situen el més a prop possible del punt d'ús.

Si la dimensió dels cables és inferior a la necessària, es poden escalfar i per tant actuar com resistències, el que faria que part de la potència captada es perdés en la instal·lació en forma de calor. No existeix un conductor perfecte, ja que tots presenten una resistivitat al pas del corrent per molt petita que sigui, per aquest motiu passa que un conductor incrementa l'oposició al pas del corrent, a mesura que també va augmentant la seva longitud.


Qualsevol presa de corrent elèctric sempre és un connector femella per impedir que puguem tocar els seus conductors (fase i neutre) i evitar que ens electrocutem. Per contra, els connectors dels equips sempre són mascles, ja que no subministren corrent, sinó que la reben. Per tant, podem tocar els pins mascles sense perill d'electrocutar-nos.


El quadre general de distribució elèctrica o centre de càrrega, tindrà una protecció general per tot el quadre, i una protecció individual (Interruptor diferencial i interruptor magnetotèrmic) per cada una de les sortides.

Input:

  • Powerlock 3P+N+PE
  • main fuse MCCB 400A 3P

Output:

  • 1x Powerlock 3P+N+PE looped
  • 4x CEE 125A 400V 5P
  • 4x MCB 125A 3P
  • 4x CEE 63A 400V 5P
  • 4x MCB 63A 3P
  • 8x CEE 32A 400V 5P
  • 8x RCBO 32A 30mA 4P
  • 6x Schuko 230V 16A
  • 6x MCB 16A C 1P

Els Subquadres elèctrics ens han de permetre distribuir el corrent elèctric a 230 V a cada un dels elements que tenim a l'escenari.

Quadre de distribució 63A

Cada un dels Subquadres de distribució elèctrica o quadres de directes han de tenir una protecció magnetotèrmica individual per cada una de les sortides, i un interruptor diferencial que pot ser individual o general.


Un Dímmer o Dímer, regulador o atenuador, serveix per regular l'energia d'un o diversos focus per tal de variar la intensitat de la llum que emeten (sempre que les propietats de la làmpada ho permetin).

Les etapes dels Dimmers solen ser de 6 o 12 canals, que corresponen a 2 o 4 canals per a cada fase (L1, L2 i L3). 

Cada canal té una PIA de protecció individual, i cada etapa ha de portar la seva protecció general, que consta d'un interruptor diferencial i un interruptor magnetotèrmic.

Les etapes de Dímmer es munten en Racks d'una o més unitats, de manera que tenim conjunts de 6, 12, 18, 24, 36 o 48 canals de regulació independents.

A la part posterior del Rack és on normalment trobem les bases de Schuko que corresponen a cada canal a on endollar els focus.

En alguns casos podem connectar directament les multifilars Harting o Socapex al panell, i després fer el Hardpatch, que és la manera física d'assignar cada focus a un canal concret a través del cablejat. Al contrari del Softpach que es fa des de la taula, assignant cada canal DMX a un canal físic. 

Part posterior de dos racks de Dimmer. A la dreta amb bases de Schuko i a l'esquerra amb un Patch-Panel on assignar cada línia a un canal concret.


Els dímers són controlats remotament a través de controladors i protocols especials. El protocol més utilitzat és el DMX512 (Digital MultipleX), que és un protocol de comunicacions utilitzat per controlar la il·luminació d'escenaris, el qual permet que la intensitat de les llums convencionals pugui ser sincronitzada amb altres aparells d'il·luminació, efectes de llum, màquines de fum, etc.

Normalment haurem d'assignar una adreça DMX inicial diferent per a cada etapa de dimmer, de manera que cada canal tingui una adreça DMX pròpia i individual. Procurarem assignar-ho de manera que cada canal tingui un adress consecutiu.


De l'anglès patch panel (panell de connexions), consisteix en un doble tauler de preses elèctriques que comuniquen els canals dels dimmers amb els circuits del teatre mitjançant ponts de cablejat elèctric. Els podem trobar amb diferents tipus de connectors com Schuko, PowerCon, IEC, Wieland o altres.

Caldrà quan el nombre de canals de dimmers és menor que el nombre de circuits, i per tant no tots els circuits corresponen a un canal de dimmer predeterminat. El Patch panel sol estar instal·lat en el quarto elèctric, juntament amb els dimmers.

Número de circuit a les barres i al patch

Cada endoll del panell del patch s'ha d'identificar per separat. Els números dels circuits només són rellevants quan es fa la distribució elèctrica i s'ubica cada focus a un canal físic de dimmer. Un cop el focus tingui assignat un canal de dimmer, el número del circuit ja no és rellevant, tret que necessiti una atenció específica. 

Numeració en les multifilars

En algunes instal·lacions es fan servir cables multifilars que es connecten entre els focus d'il·luminació i els dimmers. En aquests casos convé identificar les diferents línies d'una multifilar, per exemple, A1, A2 fins a A6, després B1, etc.

Número de canal a la taula de control

El canal de control d'un focus a la taula d'il·luminació sovint és el número del canal de dimmer, però no sempre és així, perquè aquest pot canviar-se a la taula de control a través del softpatch o patch de taula.

Adreça DMX

Cal establir una adreça DMX única a cada equip que estigui connectat a la xarxa DMX, de manera que cada un sàpiga a quin canal del DMX ha de respondre.


¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar