Un connector elèctric és un dispositiu conductor per unir diferents circuits elèctrics. Els connectors serveixen per unir un o més cables al subministrament elèctric, unir cables entre si, o connectar els aparells a la xarxa elèctrica. Hi ha centenars de tipus de connectors elèctrics que varien segons les propietats i el tipus de connexió. Poden ser connexions permanents o temporals, i segons l'amperatge, el nombre de pols a unir, el tipus d'aïllament, etc. es farà servir un model o altre de connector.

Un connector elèctric ideal tindria una baixa resistència de contacte i un alt valor d'aïllament, i també hauria de ser resistent a les vibracions, als líquids, a la pressió, i a la climatologia. Les propietats desitjables per a un connector ideal també inclouen una fàcil identificació, una mida compacta i una construcció resistent, amb llarga durabilitat, i que permeti un ràpid i fàcil muntatge i desmuntatge, preservant l'orientació dels circuits connectats. Com que cap connector reuneix totes les propietats ideals, sempre farem servir els connectors que compleixen les normatives vigents, que són els homologats i que més s'acosten al connector ideal. 

Quan triem un connector elèctric haurem de tenir en compte:

- La secció del cable o cables que ha d'unir el connector. Normalment es mesura en mil·límetres quadrats (mm2).

- La intensitat que ha de suportar: Es classifiquen segons el corrent màxim pel qual estan dissenyats. Això es mesura en amperes (A).

- El voltatge o tensió de treball: la classificació de voltatge descriu el rang i el tipus de voltatge per la qual el connector està dissenyat i que pot suportar. Es mesura en volts (V). En general, les classificacions poden ser 12V, 24V i 48V per a corrent continu i de 50V, 125V, 250V i 600V per a corrent altern.

- La temperatura de funcionament: el rang de temperatura de funcionament descriu la temperatura recomanada i la temperatura màxima i mínima segura pel correcte funcionament del connector elèctric.

Un cop coneixem les propietats que tindrà la unió podem passar a triar el tipus de connector elèctric.


Per a connexions permanents de baixa tensió es fan servir les bornes o terminals pels cables elèctrics.  

Trobarem tota mena de bornes o terminals per adaptar-se a cada secció o diàmetre de cable.

Punteres aïllades, punteres aïllades dobles o punteres sense aïllar per a cables amb secció 0'25, 0'5, 0'75, 1, 1'5, 2'5, 4, 6, 10, 16, 25, 35, 50 mm2.

Terminals pre-aïllats


Per a connexions temporals es fan servir connectors elèctrics mascles i femelles que es poden acoblar i extreure fàcilment entre si i que veurem a continuació. 


Connector IEC (International Electrotechnical Commission) és el nom comú d'un conjunt de tretze connectors d'alimentació elèctrica definits en l'especificació IEC 60320 (anteriorment IEC 320) de la Comissió Electrotècnica Internacional (IEC), on s'anomenen i defineixen com a "connectors" al conjunt de connectors d'alimentació elèctrica femella, i "entrades" al conjunt d'endolls de panell mascles.

Els connectors se solen designar per parelles. En cada cas, el connector femella és designat per un nombre imparell, mentre que l'entrada mascle es designa per un nombre parell. Així, un cable amb connector C1 es fixa en una presa C2, i un C15A en una C16A. La majoria de connectors són polaritzats, és a dir que diferencien la fase del neutre, però hi ha algunes excepcions com el C1, alguns C7 i tots els C9. El límit de voltatge són 250 volts (V) en corrent altern (CA) a 50 Hertzs ​​(Hz) per a tots els models, i la temperatura màxima de treball és de 70° C, llevat que s'indiqui el contrari.


A més de tenir o no presa de terra, aquests connectors es diferencien d'acord amb la seva classe d'aïllament elèctric.

  • Classe 0: no tenen presa de terra i presenten un únic nivell d'aïllament.
  • Classe I: tenen el seu xassís connectat a la presa de terra.
  • Classe II: equips amb doble aïllament elèctric que no necessiten una connexió de seguretat a una presa de terra.
  • Classe III: dissenyats per ser alimentats des d'una font d'alimentació SELV.


Els connectors que comunament coneixem com a "IEC" són els C13 i C14 de 10 A, polaritzats i amb presa de terra.

El connector femella C13 té una amplada de 23 mm a la base, una altura de 15,8 mm, i a la part superior presenta un bisell a cada costat amb angles de 45 graus. Les tres clavilles del mascle C14 són rectangulars, de 2 x 4 mm, i una altura de 12 mm per la fase i el neutre, mentre que el terra té una altura de 15 mm per poder fer contacte abans que arribi el corrent elèctric a l'aparell.

La majoria d'equips professionals utilitzen una entrada mascle C14 muntada en superfície per connectar el cable d'alimentació elèctrica, que és el típic cable amb connectors C13 i Schuko. Al mateix temps, alguns equips també presenten una sortida C13 per enllaçar l'alimentació elèctrica amb altres elements. En aquest cas s'utilitzen cables amb un connector C13 i C14 a cada extrem, que permeten, entre d'altres, la connexió de l'alimentació entre un PC i el seu monitor, la connexió entre diferents aparells d'un Rack, o la connexió a la sortida d'un sistema d'alimentació ininterrompuda (SAI).

Cable amb connectors Schuko/C13 i cable amb connectors C14/C13


L'entrada mascle C14 de superfície o panell, pot portar incorporat un fusible i un interruptor ON/OFF.


Els nous sistemes IEC LOCK, ens permeten bloquejar el connector per evitar desendollar l'aparell de manera involuntària.


Temperatura de treball

Ens podem trobar amb alguns models de focus d'il·luminació convencional que funcionen amb làmpades d'incandescència i que utilitzen els connectors IEC per rebre el corrent elèctric. A causa de les altes temperatures que agafa el xassís d'aquests aparells, és necessari fer servir un tipus de connector que estigui dissenyat per aguantar-les. Els connectors IEC C15A i C16A de 10-16 A, fabricats amb materials termoplàstics, poden aguantar temperatures de fins a 155ºC, que és més del doble que un connector C13 o C14 normal. Un connector C15A femella també és compatible amb les entrades mascles C14 i C16. En canvi els connectors C13 que aguanten temperatures de fins a 70ºC, no es poden introduir en entrades C16 o C16A, que estarien dissenyades per aguantar temperatures superiors.


Els estàndards CEE 7 són les normes de la International Commission on the Rules for the Approval of Electrical Equipment (IECEE) per als endolls d'ús domèstic.

A la Unió Europea no hi ha una regulació única sobre endolls per a ús domèstic. Això permet que cada país estableixi les seves pròpies normes. Per exemple, alguns requereixen que els endolls tinguin persianes de protecció per a nens, mentre que altres no. El que busquen els estàndards CEE 7 és establir unes normes comunes per a tots els endolls europeus. 

El nom "Schuko" és la forma abreujada del terme alemany "schutzkontakt" (contacte protector), que senzillament indica que tant l'endoll aeri com la presa de corrent estan equipats amb contactes de protecció a terra.

Els connectors Schuko s'usen en circuits de 230 V, 50 Hz i per a corrents no superiors a 16A. Normalment utilitzem el connector Schuko alemany CEE 7/3 i CEE 7/4 Tipus F, i també el nou model híbrid CEE 7/7 compatible amb les preses de corrent franceses.

Connectors compatibles amb les normes CEE 7

Presa CEE 7/1 i clavilla CEE 7/2 (desterrades)

Les preses CEE 7/1 estan dissenyades per acceptar clavilles CEE 7/2 rodones sense osques i que tenen dos pins rodons de 4.8 mm de diàmetre i 19 mm de separació entre els centres. Les preses CEE 7/1 són compatibles també amb altres clavilles CEE 7, tot i que no disposen de presa a terra.

En mancar de presa de terra, aquests endolls estan sent substituïts per altres, i fins i tot prohibits en alguns països. No obstant això, encara hi ha països en què és possible trobar-los.


Presa CEE 7/3 i clavilla CEE 7/4 (endoll alemany, tipus F)

Les preses CEE 7/3 i clavilles CEE 7/4 són conegudes com a Schuko (de Schutzkontakt, contacte protector), i van ser desenvolupades a Alemanya. La presa és circular i té una profunditat de 17.5 mm, amb dues osques laterals simètriques i dos clips de presa de terra a la cara interior per assegurar-se que l'endoll està correctament posicionat i la presa terra està sempre connectada. Els pins de l'endoll tenen les mateixes característiques que l'estàndard anterior CEE 7/2.

L'endoll Schuko és de disseny simètric i sense polaritzar, permetent que fase i neutre puguin ser invertits. La presa admet altres clavilles CEE 7 com la Europlug o la CEE 7/6 (tipus E). Va ser dissenyada específicament per a no permetre les clavilles CEE 7/2 instal·lades en aparells que no requerien de la connexió a presa de terra.

Actualment és l'estàndard utilitzat per la majoria dels països a Europa.


Presa CEE 7/5 i clavilla CEE 7/6 (endoll francès, tipus E)

La presa CEE 7/5 i la clavilla CEE 7/6 van ser definides en l'estàndard francès NF C 61-314 "endolls i preses de corrent per a ús domèstic i propòsits similars" (que també inclou les clavilles CEE 7/7, 7/16 i 7/17). La presa de corrent és circular amb una profunditat de 15 mm i té un pin de presa terra a la base que sobresurt 10 mm. Els pins de fase i neutre tenen les mateixes característiques que els altres endolls CEE 7.

Encara que l'endoll està polaritzat, l'estàndard CEE 7 no defineix la situació de la fase i el neutre, perquè no existeix un estàndard universal. És per això que els aparells normalment admeten la connexió sense polaritzar.

Les clavilles CEE 7/2 i 7/4 no són compatibles amb la presa CEE 7/5 a causa del pin de connexió a terra.


Clavilla CEE 7/7 (endoll híbrid E + F)

Per salvar les diferències entre les normes alemanyes i franceses, es va desenvolupar l'endoll CEE 7/7. Aquesta clavilla està polaritzada per evitar que la connexió fase i neutre sigui revertida quan s'utilitza amb una presa de corrent CEE 7/5 francesa, però permet la inversió de polaritat quan s'insereix en una presa de corrent alemanya CEE 7/3.

Té clips de posada a terra en ambdós costats per connectar-se amb l'endoll alemany CEE 7/3 i un contacte femella per acceptar el pin de terra de l'endoll francès CEE 7/5. Actualment, tots els aparells destinats a algun d'aquests sòcols inclouen la clavilla CEE 7/7, permetent el seu ús en tots els països on les normes de presa a terra es basen en qualsevol dels sòcols alemany CEE 7/3 o francès CEE 7/5.

CEE 7/7 Híbrid


Clavilla CEE 7/16 (endoll tipus C)

L'endoll elèctric tipus C (Europlug) és un endoll de dos fils que té dos pins rodons. S'adapta a qualsevol endoll que accepti contactes rodons de 4,0 - 4,8 mm amb una separació entre els en centres de 19 mm.

Els tipus C, sense presa a terra,  generalment estan limitats al seu ús en aparells de baixa potència de classe II, que requereixen 2,5 amperes o menys.


Clavilla CEE 7/17 (endoll tipus C)

Aquest és un connector rodó compatible amb els sòcols CEE 7/1, 7/3 i 7/5. Té dos pins rodons de 4.8 amb una separació entre els en centres de 19 mm (idèntics als endolls CEE 7/2, 7/4, 7/6 i 7/7). Pot ser classificat fins a 10 o 16 A, i pot ser utilitzat per a aparells Classe II sense presa a terra.


Els connectors PowerCON són connectors elèctrics fabricats per Neutrik per a connectar-se a la xarxa elèctrica. El seu funcionament és similar als connectors de so Speakon, que s'insereixen al connector de xassís, fent-los girar per fer contacte i assegurant una connexió correcta. Tenen un sistema de bloqueig, mitjançant una llengüeta, que impedeix una desconnexió accidental un cop estan connectats. Tant els connectors aeris per cable, com els de xassís queden totalment aïllats fins i tot quan es desconnecten.

El PowerCON accepta una intensitat màxima de 16 A a 250 V (AC), i té tres pols de contacte, que corresponen a la fase, el neutre, i el terra.

Es presenten en dues variants deliberadament incompatibles de connectar-se entre si, d'aquesta manera és impossible produir un curtcircuit.

  • El tipus A aeri és de color blau i subministra el corrent elèctric.
  • El tipus A de xassís és de color blau i s'utilitza per a rebre el corrent elèctric.
  • El tipus B aeri és de color gris i s'utilitza per a rebre el corrent elèctric.
  • El tipus B de xassís és de color gris i s'utilitza per subministrar el corrent elèctric.

Cable amb connectors Schuko/PowerCON-A, i cable amb connectors PowerCON-B/PowerCON-A


Per poder enllaçar connectors PowerCON-A i PowerCON-B podem utilitzar un acoblador o un distribuïdor de corrent.

Molts dels aparells robotitzats d'il·luminació actuals es connecten al subministrament elèctric amb aquest tipus de connector. Quasi sempre venen amb una entrada i una sortida PowerCON IN/OUT. 


Atenció: el PowerCON és un connector sense capacitat de trencament, és a dir, que el PowerCON no s'ha de connectar ni desconnectar sota càrrega ni en directe.


Fa uns anys, Neutrik va anunciar una nova variant del connector, anomenat PowerCON TRUE1, que a diferència dels connectors powerCON tradicionals estan dissenyats per desconnectar-se sota càrrega. Els nous connectors tenen una classificació IP65 quan estan connectats junts, és a dir que estan dissenyats per a ser utilitzats en entorns exteriors amb una forta presència de pols i/o aigua, i també tenen una resistència als raigs UV aprovada segons UL50E.

Connectors Neutrik True Outdoor Protection (TOP) PowerCON TRUE1


Als anys seixanta, la IECEE (Comissió Internacional sobre les Normes per a l'Aprovació d'Equips Elèctrics) va definir la norma CEE-17 per als connectors i endolls per a usos industrials (CEE és una abreviatura de Certification of Electrical Equipment).

El CEE-17 es va substituïr pel IEC 309 el 1983, i posteriorment es va canviar el nom de la norma a IEC 60309 (IEC = Comissió Electrotècnica Internacional).  

Hi ha molts tipus de preses IEC 60309, que popularment els coneixem com a CETAC. I es diferencien respecte a:

- El Voltatge: de 50 a 690 V de corrent altern, o de 50 a 250 V de corrent continu.

- L'Amperatge: de 16 a 125 A.

- La Freqüència: de 50 o 60 Hz.

El Codi de Colors de la carcassa o xassís ens indica el voltatge de treball:

Dimensions:


Característiques funcionals:

El sistema CETAC aconsegueix dues característiques importants: la fiabilitat de servei i la seguretat de l'usuari. Gràcies a la qualitat dels materials emprats i de l'elevada estabilitat mecànica de l'acoblament base-clavilla, s'aconsegueix una gran fiabilitat i continuïtat de servei.

- És impossible acoblar bases i clavilles de diferents tensions, intensitat, número de contactes i freqüència.

- Totes porten el contacte de terra que connecta abans i desconnecta després que els contactes actius.

- Disposen d'enclavament mecànic.

- Estan proveïts de brides prensacables per assegurar una perfecta subjecció dels conductors.

Característiques dels materials:

Cal destacar les propietats dels polímers tècnics emprats en la fabricació de les peces aïllants de sistema CETAC amb els quals s'aconsegueix:

- Adequada resistència a la calor anormal i al foc.

- Excel·lent estabilitat enfront de la calor.

- Gran resistència mecànica.

- Elevada resistència als agents químics i atmosfèrics.

- Elevada resistència a la radiació U.V.


Mides dels cables a connectar: 

- 16A: 1 - 2,5 mm²

- 32A: 2,5 - 6 mm²

- 63A: 6 - 16 mm²

- 125A: 16 - 50 mm²


Per a cada tipus d'endoll només existeix un sòcol coincident. Això garanteix que la connexió només sigui possible quan coincideixin el voltatge, l'amperatge, la freqüència i el nombre de pins/contactes. D'aquí sorgeixen diverses configuracions segons:

- El nombre de pins: 3, 4 o 5 (existeixen variants especials amb més de 5 pins).

- La posició del rellotge del pin de terra.

- El diàmetre de la carcassa/sòcol.

L'esquema següent ens mostra que segons el nombre de pins i la posició del rellotge del pin de terra, en resulten 36 configuracions diferents. Les diferències de diàmetre encara n'afegirien moltes més. 

La configuració més comú que utilitzarem en il·luminació en el nostre territori, és amb el terra a les 6h. On trobem:

- Connectors de 3 pins Blau, Monofàsic (Fase+Neutre+Terra), de 16 i 32 A.

- Connectors de 4 pins Vermell, Trifàsic (3 Fases+Terra), de 16 i 32 A (Motors).

- Connectors de 5 pins Vermell, Trifàsic (3 Fases+Neutre+Terra), de 16, 32, 63 i 125 A. 


El rang de temperatura de treball és de −25 °C fins a 40 °C. 

Les preses de corrent i endolls IP44 són a prova d'esquitxades. Tenen una tapa articulada amb una molla. Quan s'introdueix un endoll, la tapa s'enganxa sobre una pestanya i el manté al seu lloc. 

Les preses de corrent i endolls IP67, són impermeables. Tenen una junta de goma i una anella roscada de bloqueig que segella la presa de corrent quan es connecten. 


Els connectors Powerlock són una gamma de connectors elèctrics unipolars que s'utilitzen per a aplicacions temporals d'alta intensitat i baixa tensió. Són similars als antics connectors Camlock, però més evolucionats i considerats més segurs.

Els connectors Powerlock estan disponibles en versions 400 A i 660 A. Les dues versions es poden utilitzar per a aplicacions monofàsiques i, molt més comunament, trifàsiques. Les connexions trifàsiques requereixen de cinc cables separats (o quatre si no és necessari un punt neutre). 

Connectors mascles i femelles aeris


Els connectors de potència unipolar s'utilitzen per fer connexions d'energia elèctrica on els connectors i cables multipolars serien poc pràctics de manejar a causa de la mida, el pes i el radi de corba del cable. Normalment s'utilitzen per connectar-se a grans generadors o fonts d'energia fixes en llocs on regularment es poden utilitzar equips temporals d'alta potència.

Els connectors Powerlock els trobem en molts racks de dimmes i distribuïdors de càrrega. Però a part de l'entreteniment també s'utilitzen en moltes altres aplicacions com ara esdeveniments esportius, aeroports, indústria, aplicacions militars o d'emergència. 

Connector femella i mascle per instal·lar en panells de rack o quadres elèctrics


Hi ha adaptadors per poder ajustar-se a diferents seccions de cable 


Codi de colors estàndard EU Europa


Seguretat

Tenen un sistema de bloqueig que impedeix la desconnexió accidental, un sistema de protecció per evitar un contacte amb el corrent elèctric, i un sistema de pestanyes que evita una mala connexió o l'intercanvi de fases, neutre o terra. 


Característiques tècniques 

Connectors 400 Ampers

  • Max Corrent nominal: 400 amperes
  • Flashover mínima: 9.5Kv DC o AC
  • Voltatge de funcionament a la Terra: 2 Kv AC / 3 Kv DC
  • Màxim Voltatge nominal: 600 V AC
  • Temperatura de treball: -30 a 125ºC
  • Resistència d'aïllament:> 5 M Ohm / 500 V DC
  • AWG / mm 2: 2-4 / 0 33.6-107.2
  • Rosca M 12 Parell màxim: 12.0 Nm
  • Classificació IP: IP67
  • Cicles Operatius: mínim 500

Connectors 600 Ampers

  • Max Corrent nominal: 660 amperes
  • Flashover mínima: 9.5Kv DC o AC
  • Voltatge de funcionament a la Terra: 2 Kv AC / 3 Kv DC
  • Màxim Voltatge nominal: 600 V AC
  • Temperatura de treball: -30 a 125ºC
  • Resistència d'aïllament:> 5 M Ohm / 500 V DC
  • AWG / mm 2: 2-4 / 0 33.6-107.2
  • Rosca M 12 Parell màxim: 12.0 Nm
  • Classificació IP: IP67
  • Cicles Operatius: mínim 500


També hi ha disponible una sèrie de connectors Powerlock que es connecten directament a l'embarrat elèctric d'un quadre per treure energia per a una instal·lació temporal, o per alimentar l'embarrat d'un quadre en situacions com ara connexions temporals d'un generador durant un tall de corrent. 


¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar